Ψωμι με λιναροσπορο


Υλικά:
250 ml χλιαρό νερό 
100 ml γιαούρτι 
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κγ. ζάχαρη
2 κγ. αλάτι
2 κσ. λιναρόσπορο(προαιρετικά)
7 γρ. ξηρή μαγιά 

Διαδικασία παρασκευής:
Ζεσταίνουμε 100ml νερό ίσα που να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την μαγιά και την αφήνουμε να φουσκώσει. 
Ωστόσο βάζουμε σε ένα μπολ: τα αλεύρια, το αλάτι, το γιαούρτι, το λιναρόσπορο  και στο τέλος αφού έχει φουσκώσει και η μαγιά προσθέτουμε και αυτή. 
Ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας σιγά-σιγά το υπόλοιπο 150ml χλιαρό νερό. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπάζοντας το με μία πετσέτα (πάνω στο μπολ) σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 60 λεπτά.
Μετά βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ξεκινάμε να πλάθουμε με τα χέρια μας το μείγμα δίνοντας το σχήμα μπαγκέτας και μετά φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα.
Τοποθετούμε λαδόχαρτο σε μια φόρμα κέικ (10x30εκ.) και το βάζουμε μέσα του. Σκεπάζουμε την φόρμα με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 60 λεπτά να διπλασιαστεί. 
Στο τέλος αλείφουμε με λίγο νερό. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) και ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Στο κάτω μέρος του φούρνου βάζουμε λίγο καυτό νερό σε ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ.
Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο, το αφήνουμε 2 λεπτά. Το βγάζουμε από την φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις