Τσουρέκι βεντάλια με κανέλα

Τραγανό στο εξωτερικό, απαλό και αφράτο στο εσωτερικό…



Υλικά για τη ζύμη:
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά ξηρή  
100 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κγ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
2 αυγά
200-250 γρ. γάλα
100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

Υλικά για τη γέμιση:
50 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
50 γρ. ζάχαρη
3-4 κγ. κανέλα


Διαδικασία:
Ζεσταίνουμε 150 γρ. γάλα ίσα που να γίνει χλιαρό*. Προσθέτουμε 2κγ. ζάχαρη και την μαγιά και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Ωστόσο βάζουμε σε ένα μπολ: το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, τα αυγά, 50-100 γρ. γάλα**  και το λιωμένο βούτυρο. Στο τέλος αφού έχει φουσκώσει και η μαγιά με το γάλα, τα προσθέτουμε και αυτά.
Ζυμώνουμε το μείγμα για αρκετή ώρα μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και λεία. Στο τέλος είτε ζυμώσαμε με το χέρι ή με κουζινομηχανή, διπλώνουμε με το χέρι τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.
Μεταφέρουμε πίσω στο μπολ.

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σκεπάζοντας το με μία πετσέτα (πάνω στο μπολ) σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 60 λεπτά. Μετά βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο, που να έχει περίπου πλάτος 30 εκ. και 60 εκ. μήκος.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, την ζάχαρη και την κανέλα.  Ανακατεύουμε όλα αυτά και ρίχνουμε σχεδόν όλα πάνω στη  ζύμη. Με ένα πινέλο απλώνουμε το μείγμα ώστε να φτάσει παντού.
Έπειτα κόβουμε σε 4 ίσες οριζόντιες λωρίδες. Με προσοχή τοποθετούμε τις 4 λωρίδες την μια πάνω στην άλλη. Μετά την κόβουμε σε 8  ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε μια φόρμα 26*11εκ, την οποία επενδύουμε με αντικολλητική λαδόκολλα. Βάζουμε τα κομμάτια μέσα, το ένα δίπλα στο άλλο όρθια.
Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπάζοντας το με μεμβράνη σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 30-40 λεπτά.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170-180°C και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και μετά το ξεφορμάρουμε με προσοχή  πάνω σε μια σχάρα.
Και ήρθε η ώρα για "ξεφλούδισμα"!


*Προσοχή μην ζεσταίνεται πολύ γιατί μετά δεν θα δουλεύει η μάγια!
** Η ποσότητα του γάλακτος εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών και την ποιότητα του αλευριού!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις