Ψωμί φόρμας με Προζύμι μαγιάς


Ψωμί φόρμας με Προζύμι μαγιάς
Είναι ένα εύκολο, μαλακό, νόστιμο σπιτικό ψωμί,
Υλικά:
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ αλεύρι σίκαλης
1 κγ. ξηρή μαγιά 
2 κγ. ζάχαρη
2 κγ. αλάτι
1 κσ. ελαιόλαδο
150 γρ γιαούρτι
200 ml χλιαρό νερό 

Διαδικασία:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη αλευριού, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια ή με μια κουζινομηχανή (για 5-6 λεπτά), μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια ελαφρώς μαλακή αλλά όχι κολλώδη ζύμη. (Αν η ζύμη σας είναι πολύ σφιχτή, προσθέτετε λίγο νερό. Αν είναι υγρή και λασπώδης, προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.)
Όταν είναι λείο και γυαλιστερό το μείγμα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπάζοντας το με μία πετσέτα (πάνω στο μπολ) σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 60 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια που θα ζυμώσουμε. Βάζουμε την ζύμη πάνω και ζυμώνουμε απαλά. Μετά την  καλύπτουμε με το μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά.


Με τα χέρια μας ανοίγουμε την Ζύμη σε τετράγωνο σχήμα ανάλογα  το μήκος της φόρμας που θα την βάλουμε. Στην συνέχεια τυλίγουμε   κατά μήκος ώστε να γίνει ένα ρόλο και μετά τοποθετούμε στην ελαφρώς λαδωμένη φόρμα (10x30εκ.).
Σκεπάζουμε την φόρμα με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 60 λεπτά να διπλασιαστεί.
Στο τέλος αλείφουμε με λίγο νερό και με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζουμε κατά μήκος (4 μμ βάθος) την επιφάνεια της ζύμης.
Κάτω  στο φούρνο βάζουμε λίγο νερό σε ένα μικρό ταψί ή ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ.
Βάζουμε το ψωμί στο (κρύο) φούρνο στη μεσαία σχάρα και μετά  θερμαίνουμε στους 220-230 βαθμούς. Αφού έχει ζεσταθεί ο φούρνος ψήνουμε για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 195 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.
Όταν είναι έτοιμο το ψωμί βγάζουμε από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε με προσοχή  πάνω σε μια σχάρα και αλείφουμε απαλά με νερό. Στο τέλος αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις