Προζύμι με μαγιά



Αυτό το προζύμι δεν είναι αυτό που έχουμε ακουστά, όμως αξίζει να το φτιάξετε! Γιατί είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, νοστιμεύει πολύ το ψωμί μας και δίνει πιο μεγάλη διάρκεια στην φρεσκάδα.
Στην ουσία, δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρα φουσκωμένη ζύμη ψωμιού, της οποίας χρησιμοποιούμε ένα μικρό κομμάτι για την παρασκευή του ψωμιού. Μειώνοντας έτσι την ποσότητα της φρέσκιας μαγιάς, καθώς στην πραγματικότητα λειτουργεί ως προζύμη.
Σε ένα μπολ με καπάκι, στο ψυγείο μπορεί να αντέξει για 7-8 ημέρες.
Εάν δεν ψήνουμε συχνά μπορούμε να το παγώσουμε σε μερίδες 200-250 γρ. Πριν τη χρήση αφήνουμε να ξεπαγώσει στο ψυγείο.


Υλικά:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ αλεύρι σίκαλης ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κγ αλάτι
1κγ ξηρή μαγιά
300 ml νερό 

Διαδικασία:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια ή με μια κουζινομηχανή (για 5-6 λεπτά), μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, όταν έχει διαμορφωθεί σε μια μπάλα είναι έτοιμη η προζύμη μας.
Το θέμα είναι να κάνουμε μια πιο σκληρή ζύμη από τη ζύμη ψωμιού. Για αυτό εάν χρειάζεται μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό ακόμα.
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε  στον πάγκο της κουζίνας για 8-10 ώρες. (Το καλοκαίρι καλύτερα να την βάζουμε στο ψυγείο μετά  από 4-5 ώρες.) Κατά τη διάρκεια θα παρα φουσκώσει και θα ξεφουσκώσει.
Πριν από τη χρήση την βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να πάρει την ζεστασιά του δωματίου (για 1-2 ώρες) και μετά μπορούμε να την χρησιμοποιούμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις